mincemeat

By | 04:27 Leave a Comment

Składniki :

75g ciemnego brązowego cukru (dałam 50 g)
60 ml wina ruby półsłodkiego lub słodkiego wina
300g żurawiny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
pół łyżeczki zmielonych goździków
75g koryntek
75g rodzynek
30g suszonej żurawiny
1 klementynka - otarta skórka i sok
25 ml rumu
kilka kropel ekstraktu z migdałów
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu


Przygotowanie :

  1. W większym garnuszku wymieszać cukier i wino, aż do rozpuszczenia się cukru, na lekko nagrzanym palniku. Dodać żurawinę i wymieszać. Dodać cynamon, imbir, goździki, koryntki, rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę i sok z klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut, lub dopóki owoce się nie rozpadną i nie wchłoną całego płynu. Zdjąć z palnika, lekko ochłodzić.
  2. Dodać brandy, ekstrakt z migdałów, wanilli i miód, wszystko dobrze wymieszać.
  3. Przechowywać w słoiczku, w lodówce, do 2 tygodni.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :