przetwory - ogórki małosolne

By | 11:42 Leave a Comment

Składniki :

1,2 - 1, 3 kg ogórków gruntowych
3 - 4 średnie ząbki czosnku
koper w ilości dowolnej
2 - 3 liście chrzanu
korzeń chrzanu (kawałek)
sól - 1 czubata stołowa łyżka soli na 1 litr wody (28g)
kilka liści wiśni albo czarnej porzeczki


Przygotowanie :

  1. Ogórki dobrze umyć, pozostawić w wodzie na ok. 30 min, czosnek i chrzan obrać.
  2. Na spód słoja ułożyć 1 - 2 liście chrzanu, połowę kopru, liść wiśni albo porzeczki. Na to wrzucić obrane ząbki czosnku (jeśli czosnek jest zeszłoroczny należy przekroić go na pół i wyciągnąć ze środka te kawałeczki, które zaczynają wyrastać – inaczej ogórki będą gorzkie) i pocięty w paseczki chrzan. Włożyć ogórki (dosyć ciasno, żeby nie pływały), na górę drugi liść chrzanu i resztę kopru.
  3. Zalać wodą z solą w proporcji podanej w składnikach (ja zalewam ciepłą wodą, wtedy szybciej zaczyna się proces kiszenia). Proporcje są ważne, bo gdy damy za dużo soli będą nie do zjedzenia, podobnie ze zbyt dużą ilością czosnku czy chrzanu. Wszystko musi mieć jakieś granice.
  4. W zależności od tego jaka jest temperatura ogórki dobre do jedzenia po 4 - 6 dniach.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :