Biszkopt :
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki proszku
Masa malinowa :
500g gęstego jogurtu naturalnego
200 ml kremówki
100g płynnego miodu
12 łyżek cukru
sok z 1/2 cytryny
500g malin
5 łyżeczek żelatyny
100g wrzątku
Nasączenie :
100 ml wody
100 ml nalewki malinowej
Przygotowanie :
- Biszkopt : jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać.
- Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm (spód wykładamy papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie smarujemy) i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec do "suchego patyczka" ok 30-40 minut.
- Biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Masa malinowa : miód podgrzać z sokiem cytrynowym i cukrem. Kiedy się zagotuje zdjąć z ognia i dodać dokładnie rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Wymieszać intensywnie i dodać jogurt. Masę przełożyć do misy miksera.
- Kiedy masa jogurtowa zacznie gęstnieć dodać do niego ubitą śmietanę i delikatnie zmiksować do połączenia.Dodać odrobinę barwnika spożywczego. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać masę dużą łyżką.
- Biszkopt przekroić na pół i obie części napączować wodą z nalewką malinową. Spód biszkopta umieścić w tortownicy, w której się piekł i wyłożyć na niego masę malinową. Na wierzch położyć drugą część biszkopta i delikatnie docisnąć. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny, a po tym czasie ciasto wyjąć z tortownicy.
- Oblewamy polewą czekoladową.
0 komentarze :