babka - cytrynowa, na mące ziemniaczanej

By | 22:58 Leave a Comment

Składniki :

4 duże jaja
220g cukru
170g mąki pszennej
95g mąki ziemniaczanej
170g roztopionego i lekko ostudzonego masła
starta skórka z 1 cytryny
kilka kropel olejku cytrynowego
sok z 1/2 cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
16g cukru waniliowego


Przygotowanie :

  1. Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę.
  2. Naprzemiennie dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przestudzone masło. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie.
  3. Wyłożyć ciasto do podłużnej foremki (keksówki) lub formy z kominkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 * C około 45 minut.
  4. Po wystudzeniu polukrować.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :