babka - cytrynowa, na mące ziemniaczanej, z olejem

By | 23:24 Leave a Comment

Składniki :

4 jajka
170g mąki tortowej
95g mąki ziemniaczanej
165g cukru
138g oleju
16g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka z jednej cytryny


Przygotowanie :

  1. Jajka ubić z cukrem, i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  2. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie wlać stopniowo olej. Zmiksować do połączenia.
  3. Na koniec wsypać otartą skórkę z cytryny i sok, zmiksujemy jeszcze 2 minuty.
  4. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką foremki. Piec w 180 st.C przez ok.40 minut, lub do suchego patyczka.
  5. Po przestudzeniu można babkę polukrować.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :