babka - czekoladowa, z bakaliami

By | 12:18 Leave a Comment

Składniki :

200g masła
200g mąki
4 jajka
75g cukru
75g brązowego cukru
100g gorzkiej czekolady
200g ugotowanego budyniu czekoladowego z lodówki
75g mleka
100g zmielonych orzechów laskowych
100g suszonej żurawiny
100g posiekanych orzechów nerkowca
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie :

  1. Czekoladę połamać na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Masło utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać cukier biały i brązowy oraz jajka.
  3. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać w dwóch porcjach do ciasta, mieszając na średnich obrotach. Dodać aromat waniliowy, budyń, rozpuszczoną czekoladę, żurawinę i orzechy. Wymieszać.
  4. przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę o śr. 22cm. Piec około 60 minut w temp. 180°C. Wystudzić.
  5. Wystudzoną babkę udekorować polewą czekoladową bądź oprószyć cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :