domowe mleczko - kokosowe

By | 01:27 Leave a Comment

Składniki :

1 pełna szklanka wiórków kokosowych BIO
2-3 szklanki gorącej wody
szczypta soli

Wiórki zalać jedną szklanką gorącej wody i zostawić pod przykryciem na około 2 godziny.

Po tym czasie przerzucić je do blendera, zalać połową szklanki gorącej wody, dodać maleńką szczyptę soli i mielić przez kilka minut.

Przełożyć zawartość na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad garnkiem/ miską i jak chwilę przestygnie, wycisnąć porządnie płyn.

Wytłoczyny przełożyć z powrotem do blendera, zalać jedną szklanką wrzątku, zmiksować i ponownie wycisnąć przez gazę.

Wiórki po namoczeniu można od razu zmiksować ze szklanką wrzątku, jednak dzięki podwójnemu blendowaniu uzyskamy bardziej pożywne i smaczniejsze mleko.

Gotowe mleko przelać do butelki lub słoika i trzymać lodówce przez 3-4 dni.

Po odstaniu kilku/nastu godzin mleko dzieli się na grubszą i chudą część, podobnie jak w mleku puszkowym. Im dłużej stoi, tym bardziej się rozwarstwi. Z grubej części można ubić śmietankę kokosową w blenderze. Jeśli używamy standardowo do curry np, przed użyciem należy porządnie wstrząsnąć zawartością. Mleko nadaje się również do kawy.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :