Składniki :
1 pełna szklanka wiórków kokosowych BIO
2-3 szklanki gorącej wody
szczypta soli
Wiórki zalać jedną szklanką gorącej wody i zostawić pod przykryciem na około 2 godziny.
Po tym czasie przerzucić je do blendera, zalać połową szklanki gorącej wody, dodać maleńką szczyptę soli i mielić przez kilka minut.
Przełożyć zawartość na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad garnkiem/ miską i jak chwilę przestygnie, wycisnąć porządnie płyn.
Wytłoczyny przełożyć z powrotem do blendera, zalać jedną szklanką wrzątku, zmiksować i ponownie wycisnąć przez gazę.
Wiórki po namoczeniu można od razu zmiksować ze szklanką wrzątku, jednak dzięki podwójnemu blendowaniu uzyskamy bardziej pożywne i smaczniejsze mleko.
Gotowe mleko przelać do butelki lub słoika i trzymać lodówce przez 3-4 dni.
Po odstaniu kilku/nastu godzin mleko dzieli się na grubszą i chudą część, podobnie jak w mleku puszkowym. Im dłużej stoi, tym bardziej się rozwarstwi. Z grubej części można ubić śmietankę kokosową w blenderze. Jeśli używamy standardowo do curry np, przed użyciem należy porządnie wstrząsnąć zawartością. Mleko nadaje się również do kawy.
0 komentarze :