przetwory - dżem truskawkowy z pektyną

By | 01:31 Leave a Comment

Składniki :

2 kg owoców
1 kg cukru
0,5 szklanki wody
1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego/sok z cytryny

Przygotować 2 kg. Owoców oraz 1 kg. Cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować.

Zawartość opakowania (ja dałam 20 g) wymieszać z jedna szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców. Mieszać. Gotować 3-5 min.

Wsypać pozostałą ilość cukru. Nie przerywać gotowania. Gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Ja dałam sok z cytryny. Wymieszać.

Zebrać pianę i rozlać gotowy dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :