przetwory - kompot z wiśni, zalewany syropem

By | 11:11 Leave a Comment

Składniki :

1 kg wiśni
40-50 dag cukru
0,5 litra wody

Wiśnie umyć i usunąć szypułki. Kompot z wiśni z pestkami stanie się po pewnym czasie gorzkawy, dlatego na wstępie trzeba usunąć pestki, np. zgiętym drutem.

Owoce nakładać do słojów, zagotować wodę z cukrem. Gorącym syropem zalać owoce i pasteryzować w temp. 95 st. C : opakowania półlitrowe ok. 15 min., większe 20 min.



Orientacyjna ilość cukru i wody na 1 kg owoców potrzebne do przygotowania kompotu*.

nazwa owocu cukier (kg) woda (l)
agrest niedojrzały 0,20 - 0,30 0,4
agrest dojrzały 0,15 - 0,20 0,4
czarne jagody 0,40 - 0,50 0,5
borówki czerwone 0,50 - 0,60 0,5
brzoskwinie 0,30 - 0,35 0,4
czereśnie 0,15 - 0,20 0,5
gruszki 0,20 - 0,25 0,75
jabłka 0,35 - 0,40 0,5
maliny 0,30 - 0,40 0,4
morele 0,40 - 0,50 0,4
śliwki mirabelki 0,40 - 0,50 0,5
renklody 0,30 - 0,40 0,6
węgierki 0,40 - 0,50 0,5
truskawki 0,40 - 0,50 0,5
wiśnie 0,40 - 0,50 0,4
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :