ptysie - pająki

By | 00:18 Leave a Comment

Składniki :

250g wody
3/4 łyżeczki soli
100g masła
150g mąki
4 jajka
1 roztrzepane jajo
słodka bita śmietana


Przygotowanie :

  1. W rondelku powoli podgrzać sól, masło i wodę. Kiedy masło się rozpuści a na powierzchni masy ukażą się bąbelki, zdjąć rondelek z ognia i dodać mąkę, energicznie ucierając masę.
  2. Kiedy masa zacznie odchodzić od ścianek garnka, odstawić do przestudzenia. Dodawać stopniowo jajka, cały czas mieszając.
  3. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego, skręć jego koniec tak, aby nie było w nim powietrza.
  4. Na blachę wyciśnij wąskie zagięte porcje masy na nogi i okrągłe na korpusiki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20-25 min w temp. 200stC.

  5. Ostudzone korpusy przeciąć wzdłuż na pół i wypełnić śmietaną, a następnie powtykać nogi.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :