zapiekanka - gołąbkowa

By | 09:35 Leave a Comment

Składniki :

70dag mięsa mielonego u mnie wieprzowe (może być drobiowe)
1 mała główka kapusty (biała, włoska lub pekińska)
1-2 marchewki
ryż (u mnie 1,5 woreczka czyli 150g przed ugotowaniem)
1 cebula
2 jajka
przecier pomidorowy 400g lub 100g koncentratu pomidorowego
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, koperek, majeranek, cukier

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia.

Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków, ale nie trzeba się starać, żeby liście były w jednych kawałkach, ja przekroiłam kapustę na pół powycinałam liści i wtedy wrzuciłam je do garnka. Liście należy podgotować ok. 5min.

Do miski wrzucamy mięso mielone, jajka, pokrojoną drobno cebulę, ostudzony ryż (ilość ryżu zależy od tego jak kto lubi, czy mniej czy więcej), przyprawy: vegetę, pieprz, paprykę słodką i majeranek. Mieszamy masę.

Marchwekę ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

W naczyniu żaroodpornym układamy na dno warstwę kapusty, na to 1/3 mięsa, 1/3 marchewki, potem kapustę, 1/3 mięsa, 1/3 marchewki, potem kapustę, 1/3 mięsa, 1/3 marchewki, potem kapustę.

Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy, dodajemy koperek, pieprz, vegetę, odrobinę cukru. Jeżeli korzystamy z koncentratu pomidorowego to wlewamy 400ml wody, dodajemy 100g koncentratu, mieszamy, zagotowujemy doprawiamy koperkiem, pieprzem, vegetą i cukrem. Połowę sosu wlewamy na zapiekankę, a połowę zostawiamy do polania gotowej zapiekanki już na talerzu.

Zapiekankę przykrywamy, wstawiamy do piekarnika w 180 stopniach na ok 1-1h20min. 20min przed końcem pieczenia odkrywamy. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :