babka - orzechowa, z rodzynkami

By | 07:17 Leave a Comment

Składniki :

4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
0,5 szklanki wody gazowanej
50 g rodzynek
150 g mielonych orzechów włoskich

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami.

Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości.

Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać wodę mineralną. Na samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać.

Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :