Składniki :
300g mąki pszennej typ 650
100g mąki pszennej typ 1850
2g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
300ml ciepłej wody
Przygotowanie :
- (wieczorem) Mąki wymieszać w dużej misce z drożdżami i solą. Dodać wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Do połączenia składników. Miskę przykryć folią, odstawić na noc w temperaturze pokojowej (ok 12 godzin)
- (rano) Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie wysypaną mąką stolnicę. Będzie dość rzadkie, więc mąki powinno być naprawdę sporo. Ciasto złożyć w kopertę, odwrócić złożeniami w dół, przykryć miską i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut, do podwojenia objętości. Czas wyrastania będzie się nieco różnił w zależności od temperatury otoczenia.
- Wyrośnięte ciasto obficie oprószyć mąką, podzielić nożem na 8 części. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut, na złoty kolor.
0 komentarze :