kluski - pierogi leniwe, z kaszą manną

By | 12:19 Leave a Comment

Składniki :

300 g twarogu w kostce
jajko
120 g kaszy manny, dać mniej albo w zamian dać więcej twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
cukier (jeżeli na słodko)


Twaróg rozgnieść widelcem lub zmielić. Połączyć z jajkiem. Dodać resztę składników. Zagnieść do połączenia składników (1). Ciasto podzielić na części i uformować z każdej z nich wałeczki (2). Każdy wałeczek spłaszczyć (3).
Odcinać kluseczki nożem oprószonym mąką (4). Gotowe kluseczki rozłożyć na stolnicy, tak, aby nie stykały się ze sobą. W razie potrzeby można je delikatnie podsypać mąką (5). Kluseczki wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem oleju (6).
Od chwili wypłynięcia na powierzchnię, gotować 2-3 min. Wyjmować łyżką cedzakową i odcedzić na sitku. (7). Podawać gorące (8).

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :