clafoutis - przepis podstawowy

By | 12:23 Leave a Comment

Składniki :

500g wiśni
3 duże jajka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
¼ szklanki śmietanki kremówki
¼ szklanki mleka
2/3 szklanki mąki
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania

Wiśnie umyć i wydrylować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Jajka zmiksować z cukrem, aż masa zacznie robić się puszysta. Dodać ekstrakt z wanilii, śmietankę i mleko, krótko zmiksować. Dodać mąkę i jeszcze raz krótko zmiksować.

Formę do tarty o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem. Na dno wylać trochę ciasta, tak by utworzyło ok. 5mm warstwę. Wstawić do piekarnika na 2 minuty. Wyjąć i równomiernie rozłożyć w foremce wiśnie. Zalać je pozostałym ciastem.

Piec jeszcze około 25 minut, aż ciasto zacznie robić się złociste z wierzchu.

Deser podawać lekko ciepły, posypany cukrem pudrem. Można go podawać także z odrobiną bitej śmietany lub lodami waniliowymi.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :