przetwory - mus dyniowy, gotowany

By | 10:41 Leave a Comment

Składniki :

dynia - ilość dowolna


Przygotowanie :

  1. Dynię umyć, wytrzeć, obrać, miąższ pokroić w grubą kostkę i wrzucać do garnka z grubym dnem. Jeśli z dyni od razu wycieka sok, nie trzeba nawet dawać wody, ale jeśli nie, to trzeba wlać ze 3 -4 łyżki .
  2. Podgrzewać dynię mieszając, smażyć pod pokrywką. W pewnym momencie zacznie wytwarzać się sok a dynia zacznie się rozpadać. Gdy już dynia będzie miała całkiem wygląd i konsystencję musu, odkrywamy pokrywkę i odparowujemy nadmiar soku aż stanie się gęste.
  3. Wtedy wyparzamy słoiki i zakrętki, wkładamy dynię do gorących, zakręcamy i do góry dnem na ręcznik pod kocyk aż wystygnie.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :