smalec - domowy, z mlekiem

By | 00:16 Leave a Comment

Składniki :

50 dkg słoniny
1 duża cebula
1 duże kwaśne jabłko
3 ząbki czosnku
3 łyżki mleka
sól do smaku / około 1/4 łyżeczki /[ sól czosnkowa]
szczypta majeranku
10 dkg wędzonego boczku


Przygotowanie :

  1. Słoninę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do rondla.
  2. Mieszając co jakiś czas powoli, na małym ogniu wytopić słoninę. Potrwa to około 20 minut. Skwarki mają pozostać jasne.Wtedy można dodać drobno pokrojony wędzony boczek.
  3. Gdy słonina już się stopi dodać po kolei drobno pokrojoną cebulę i jabłka. Smalec zaczyna wtedy bardzo kipieć. Dodać zgnieciony w wyciskarce czosnek i wlać 3 łyżki mleka. Zdjąć rondel z ognia.
  4. Lekko przestudzony smalec przelać do słoików i odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :