szarlotka - warstwowa (tatrzańska)

By | 00:12 Leave a Comment

Ciasto półkruche :

500 g mąki pszennej
250 g margaryny/masła
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa jabłkowa :

2 - 3 kg jabłek
cynamon do smaku
cukier do smaku
bułka tarta do podsypania


Przygotowanie :

  1. Cisto : wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto.
  2. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki (lub do zamrażarki).
  3. Masa jabłkowa : jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
  4. Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.
  5. Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC.
  6. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :