jak - prawidłowo roztapiać czekoladę?

By | 02:51 Leave a Comment

Składniki :

Najpopularniejsza jest zdecydowanie kąpiel wodna (double boiler, bain marie). Czekoladę umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej.

O czym należy pamiętać w przypadku kapieli wodnej?

używamy czekolady dobrej jakości; czekolada biała roztapia się najtrudniej i najszybciej się przypala - należy zachować szczególną ostrożność.

czekolada połamana lub posiekana na drobne kawałki (także w postaci drobinek czekoladowych - chocolate chips) roztopi się szybciej i bardziej równomiernie

miseczka, zanim włożymy do niej czekoladę powinna być sucha, pozbawiona kropelek wody; woda również nie może dostać się do czekolady podczas jej roztapiania

drobno posiekaną czekoladę umieszczamy w szklanej lub metalowej miseczce, którą umieszczamy bezpośrednio nad ganuszkiem z lekko wrzącą wodą (na minimalnej mocy palnika), czekolada powinna roztapiać się powoli, nie szybko i nie gwałtownie; czekolada roztapiana w zbyt wysokiej temperaturze rozwarstwi się lub przypali

naczynie z czekoladą nie może dotykać lustra wrzącej wody

czekoladę w naczyniu mieszamy rzadko, najlepiej pozostawić ją samą sobie, rozmieszać jak prawie cała się roztopi

Czekoladę możemy również roztopić w mikrofalówce. W tym celu umieszczamy posiekaną czekoladę w szklanej miseczce i umieszczamy w mikrofali nastawiając średnią moc i czas mniej więcej 1 minuty (zależy od ilości czekolady, jaką chcemy roztopić jak i mocy naszej mikrofali). Po tym czasie wyjmujemy miseczkę, mieszamy czekoladę i umieszczamy z powrotem w mikrofali na kilka 15-20 sekundowych sesji, mieszając po każdej z nich. Czekolada powinna być gładka, błyszcząca i bez grudek. Zbyt długie roztapianie w mikrofali lub na zbyt dużej mocy spowoduje przypalenie czekolady.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :