jak - przygotować powidła

By | 00:42 Leave a Comment

Jak przygotować powidła?

Krok 1. Przygotowujemy owoce. Większe owoce myjemy, mniejsze płuczemy na sicie. Odcedzamy, osuszamy, usuwamy ogonki i szypułki.

Na powidła należy przeznaczyć owoce dojrzałe, ponieważ zawierają wtedy najwięcej cukru.

Do gotowania powideł należy przeznaczyć płytki, szeroki garnek z nieuszkodzoną powierzchnią o pojemności 6-8 litrów. Jednorazowo do przygotowania powideł należy przeznaczyć do 2 kg owoców.

Krok 2. Wkładamy owoce do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min., aż puszczą sok i zmiękną.

Krok 3. Po upływie wskazanego czasu, wystudzić powidła i pozostawić pod przykryciem, w chłodnym miejscu, na 10-12 godzin.

Krok 4. Owoce powinny być co najmniej trzykrotnie zagotowane.

Krok 5. Pod koniec trzeciego gotowania dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.

Krok 6. Powidła są gotowe, kiedy masa stanie się mocno gęsta i po przejechaniu łyżką wzdłuż boku patelni czy garnka, będzie od niego odstawać.

Krok 7. Odstawiamy powidła na kilka minut, następnie, gorące, przekładamy do słoików. Można przykryć je kółkami wyciętymi z pergaminu, nasączonymi spirytusem. Zakręcamy słoiki i uszczelniamy, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.

Krok 8. Powidła nie wymagają pasteryzacji.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :