Jak przygotować powidła?
Krok 1. Przygotowujemy owoce. Większe owoce myjemy, mniejsze płuczemy na sicie. Odcedzamy, osuszamy, usuwamy ogonki i szypułki.
Na powidła należy przeznaczyć owoce dojrzałe, ponieważ zawierają wtedy najwięcej cukru.
Do gotowania powideł należy przeznaczyć płytki, szeroki garnek z nieuszkodzoną powierzchnią o pojemności 6-8 litrów. Jednorazowo do przygotowania powideł należy przeznaczyć do 2 kg owoców.
Krok 2. Wkładamy owoce do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min., aż puszczą sok i zmiękną.
Krok 3. Po upływie wskazanego czasu, wystudzić powidła i pozostawić pod przykryciem, w chłodnym miejscu, na 10-12 godzin.
Krok 4. Owoce powinny być co najmniej trzykrotnie zagotowane.
Krok 5. Pod koniec trzeciego gotowania dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.
Krok 6. Powidła są gotowe, kiedy masa stanie się mocno gęsta i po przejechaniu łyżką wzdłuż boku patelni czy garnka, będzie od niego odstawać.
Krok 7. Odstawiamy powidła na kilka minut, następnie, gorące, przekładamy do słoików. Można przykryć je kółkami wyciętymi z pergaminu, nasączonymi spirytusem. Zakręcamy słoiki i uszczelniamy, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.
Krok 8. Powidła nie wymagają pasteryzacji.
0 komentarze :