Jak przygotować dżem ?
Krok 1. Przygotowujemy owoce. Większe owoce myjemy, mniejsze płuczemy na sicie. Odcedzamy, osuszamy, usuwamy ogonki i szypułki. Owoce drobne i miękkie dodaje się do dżemu w całości, owoce większe i twardsze najczęściej kroi się na połówki lub ćwiartki.
Dżemy z owoców soczystych przygotowuje się bez dodatku wody. Do owoców mniej soczystych dodaje się syrop sporządzony z wody i cukru lub soku owocowego i cukru.
Dżemy mogą być sporządzone z jednego lub z wielu gatunków owoców. W dżemach dwu lub wieloowocowych przynajmniej jeden z gatunków powinien być bogaty w związki pektynowych.
Do gotowania konfitury należy przeznaczyć płytki, szeroki garnek z nieuszkodzoną powierzchnią o pojemności 6-8 litrów. Jednorazowo do przygotowania konfitury należy przeznaczyć do 2 kg owoców.
Krok 2.
I. Oczyszczone i umyte owoce mieszamy z cukrem.
II. W przypadku przygotowywania dżemu przy użyciu syropu z cukru i wody lub przecieru z owoców tego samego gatunku lub innego - w przecierze lub soku należy rozpuścić cukier. Na przygotowanie dżemu tą metodą potrzeba : na 4/5 części owoców 1/5 część przecieru. Przecier trzeba zszumować przed włożeniem do niego owoców w całości.
Krok 3.
I. Owoce po wymieszaniu z cukrem należy ogrzewać powoli, aż do wrzenia stale mieszając. Dopiero, gdy owoce wydzielą sok można zwiększyć ogrzewanie i doprowadzić dżem do wrzenia.
II. Do wrzącego przecieru (soku) wkłada się owoce i ostrożnie mieszając gotuje.
W trakcie przesmażania usuwamy łyżką powstającą na wierzchu owoców pianę.
Krok 4. O tym czy dżem jest gotowy decyduje wygląd owoców i krzepliwość syropu. Kawałki owoców w dżemie powinny być szkliste i mieć połysk, a krople syropu powinny tężeć na zimnym talerzyku. Innym sposobem sprawdzenia jest mierzenie temperatury. Dżem jest gotowy, gdy temperatura wrzenia wynosi 106st.C.
Krok 5. Ostudzony przez kilka minut dżem przelewamy do słoiczków. Można przykryć je kółkami wyciętymi z pergaminu, nasączonymi spirytusem. Zakręcamy słoiki i uszczelniamy, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.
Dżemy tzw. niskocukrowe muszą być dodatkowo pasteryzowane.
0 komentarze :