kuchenna poprawność - marmolada, dżem, powidła czy konfitura?

By | 22:36 Leave a Comment

marmolada

przetwór owocowy z przetartych owoców, które są gotowane z dużą ilością cukru (powyżej 50% masy składników)

dżem

przetwór owocowy sporządzany z całych owoców lub ich części. Dżem przygotowuje się gotując owoce z dużą ilością cukru. W zależności od rodzaju dżemu jak i rodzaju owoców, dżemy mogą zawierać dodatki zagęszczające; pektynę lub rzadziej żelatynę

powidła

przetwór owocowy zwykle wykonywany ze śliwek. Tradycyjnie na powidła używa się węgierek prażonych w kotłach przez wiele dni aż do uzyskania koloru od bordowego do brązowego. Prażenie powoduje odparowanie wody, co zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres przechowywania

konfitura

produkt spożywczy uzyskiwany poprzez gotowanie owoców lub części owoców w syropie

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :