chleb - pszenny, prosty

By | 23:33 Leave a Comment

Składniki :

700g mąki pszennej chlebowej - 100%*
2 łyżeczki soli - 2%
25g miękkiego masła - 4%
7g suchych drożdży 1%
4g cukru - 1%
150g ciepłego mleka - hydracja 64%
300g ciepłej wody


Przygotowanie :

  1. W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto.
  2. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.
  3. Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.
  4. Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
  5. Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.

27-07-2016 następnym razem dodać 14g (2%) mąki żytniej razowej typ 720

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :