kokosanki - z mąką ziemniaczaną

By | 23:10 Leave a Comment

Składniki :

300 g wiórków kokosowych
4 białka średnich jajek
85 g cukru (0,5 szklanki)
85 g masła (mniej niż pół kostki)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzewamy do 170°C.

Masło kroimy na mniejsze części i rozpuszczamy.

Do miski wsypujemy wiórki, a następnie zalewamy płynnym masłem. Mieszamy łyżką, aż wszystkie wiórki będą oblepione.

W osobnym naczyniu ubijamy białka.

Gdy będą sztywne zaczynamy powoli dosypywać pół szklanki cukru, nie przestając ubijać. Na samym końcu dodajemy mąkę. Dodajemy połowę białek do wiórków i mieszamy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy drugą połowę i ponownie delikatnie mieszamy.

Dużą blachę do pieczenia smarujemy masłem lub kładziemy papier do pieczenia. W zwilżonych dłoniach bardzo delikatnie toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze i lekko spłaszczamy (można też nakładać masę natłuszczoną łyżką do lodów).

Kokosanki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, ok. 15 minut – aż będą złote.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :