ciasteczka - kukurydziane, z dżemem

By | 23:10 Leave a Comment

Składniki :

125g masła
60g cukru
1 jajko
200g mąki pszennej
30g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dżem truskawkowy


Przygotowanie :

  1. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki (za wyjątkiem dżemu) i wyrobić ciasto.
  2. Rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze koło. Resztki ciasta zagnieść i ponownie rozwałkowywać.
  3. Wycięte ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut, w 180 stopniach, aż lekko zbrązowieją. Ostudzić na kratce.
  4. Całe ciasteczka smarować dżemem truskawkowym.
  5. Przykrywać ciasteczkami z dziurką i sklejać.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :