słowniczek - drożdże piekarskie

By | 06:56 Leave a Comment

Wyróżniamy cztery rodzaje drożdży :

  1. drożdże świeże
  2. drożdże suszone aktywne
  3. drożdże suszone instant
  4. drożdże płynne



drożdże świeże

najbardziej popularny typ drożdży, występuje w postaci zwartych, kruchych i lekko wilgotnych kostek.

Świeże drożdże mają kolor jasnobeżowy lub jasnożółty. Mają słodki, intensywny zapach. Są dość zbite, ale łatwo można je pokruszyć na kawałki.

Nieświeże drożdże będą mieć kolor brązowo-szary. Będą bardzo kruche i spękane. Ich zapach będzie nieprzyjemny.

Przed użyciem należy przygotować z nich zaczyn.

Należy je przechowywać w lodówce aby zachowały swoje właściwości.

drożdże suszone aktywne

występują w postaci drobnych granulek bądź kuleczek. Są bardzo wytrzymałe na trudne warunki klimatyczne, szczególnie gdy temperatura i wilgotność są wysokie.

Należy rozpuścić w wodzie bądź mleku przed użyciem.

drożdże suszone instant

występują w postaci drobniutkich niteczek, które bardzo łatwo rozprowadzają się w cieście i powodują szybką, wysokiej jakości fermentację.

Nie wymagają wcześniejszego nawodnienia i są natychmiast gotowe do użycia.

Po otwarciu, saszetkę należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i zużyć jak najszybciej by drożdże nie straciły swoich właściwości.

drożdże płynne

najpopularniejsze drożdże wśród profesjonalnych piekarzy, gładkie i kremowe są bardzo łatwe w użyciu i łatwo rozprowadzają się w cieście.

Przechowuje się je w lodówce w temperaturze od 0 do 10°C.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :