Składniki :
3 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżki majonezu
1 łyżka oleju
30 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka miodu
1,5 płaskiej łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody
ciepłe mleko do posmarowania bułek
Drożdże utrzeć z miodem, łyżką mąki i odrobiną wody na pastę, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać majonez, sól i wyrośnięte drożdże, stopniowo dolewać wodę. Gdy składniki się połączą, dodać olej, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być dość luźne.
Odstawić je na 40 minut, przykryte ścierką, w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu zagnieść przez chwilę, by pozbyć się nadmiaru gazu, po czym podzielić ciasto na 10 części, z każdej formułować podłużną bułeczkę i odkładać je na blachę wyłożoną papierem - znowu do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrośnięte bułki ostrym nożem naciąć wzdłuż, posmarować je mlekiem, lekko oprószyć odrobiną mąki, piec przez 25 30 minut w temperaturze 220 stopni C.
bułeczki
0 komentarze :