Składniki :
500g ziemniaków
500g mąki pszennej
4g cukru
40g świeżych drożdży
250g mleka
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
100g masła
rum
Wykonanie :
- Ziemniaki wyszorować i ugotować bez obierania. Miękkie obrać ze skórki. Kiedy są jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę albo dobrze rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków.
- Drożdże wymieszać w kubku z cukrem, trzema łyżkami mąki i połową mleka. Odstawić na 10-15 minut żeby zaczęły pracować. Do ziemniaków wbić jajka, dodać sól i spieniony rozczyn, chwilę mieszać a następnie powoli dosypywać mąkę wyrabiając ciasto. Ma być gładkie, wszystkie składniki muszą dobrze się połączyć, ale cały czas zachować lepkość.
- Miskę przykryć i zostawić ciasto do wyrastania na ok. godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
- W rondlu rozgrzać tłuszcz. Małą łyżeczką maczaną w tłuszczu nabierać porcje ciasta i zsuwać je do rondla. Smażyć pączuszki partiami tak żeby dość swobodnie pływały w tłuszczu.
- Usmażone pączki wyławiać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po chwili przekładać do miski i posypywać dość obficie cukrem pudrem.
Pączki ziemniaczane, jak wszystkie pączki, najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu, jeszcze ciepłe.
0 komentarze :