placki ziemniaczane - szwajcarskie rosti

By | 23:12 Leave a Comment

Składniki :

kilka ziemniaków typu A lub Ab (sałatkowych)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
opcjonalnie średnia cebula

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli chcesz dodać cebulę, również zetrzyj ja na tarce. Wymieszaj z solą i grubo mielonym pieprzem i odstaw na kilka minut, by ziemniaki puściły sok. Odciśnij wytworzony płyn – nie oddciskałam.

Rozgrzej ok 1-2 łyżek oleju na niedużej patelni, wyłóż ziemniaki i uformuj placek na całej powierzchni patelni o grubości ok 0,5 cm. Pozostałe ciasto odstaw, będziesz z niego smażyć kolejne placki.

Smaż placek na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok 5-8 minut, aż ziemniaki zmiękną i staną się lekko chrupiące od spodu. Przewróć placek na drugą stronę - ja robię to pomagając sobie talerzem (odwracam całość na talerz, a potem zsuwam na patelnię rumiana stroną do wierzchu. Smaż z drugiej strony także na niewielkim ogniu ok 5 minut, aż druga strona się zarumieni.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :