Składniki :
Ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej (100%)
290 g mleka *(58%)
100 g / 2 jajka ** (20%)
70 g masła (14%)
50 g cukru (10%)
30 g drożdży (6%)
20 g / 1 żółtko (4%)
6 g soli (1,2%)
Masa serowa
250 g sera białego
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
10 dag malin
Przygotowanie :
- Ciasto drożdżowe : do miski wlać 290 g ciepłego mleka, dodać 30 g drożdży świeżych i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Wsypać 290 g mąki, wymieszać do połączenia składników. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie a na powierzchni zrobią się kratery.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą część mąki, jajka, żółtko, cukier i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od ręki.
- Dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić.
- Odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min, składając ciasto raz po upływie 20 min. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość, w dotyku być silniejsze i napowietrzone.
- Masa serowa : Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.
- Połączyć masę serową z malinami.
- Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm).
- Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijać zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Pokroić na około 4 - 5 cm kawałki. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
- Bułeczki piec w temp 180 st C przez ok. 20 min do ładnego zbrązowienia.
0 komentarze :