babka - ucierana, wielkanocna

By | 12:46 Leave a Comment

Składniki :

200 g jajka [80%]
200 g oleju roślinnego [80%]
skórka i sok z 1 cytryny
180 g cukru [72%]
1 łyżka cukru wanilinowego
160 g mąki pszennej tortowej [64%]
90 g mąki ziemniaczanej [36%]
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie :

  1. Forma na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 - 25 cm)
  2. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
  3. Do letniego tłuszczu dodać sok i skórkę z cytryny, odstawić.
  4. Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. Dodać cukier wanilinowy, utrzeć. Dodać so i skórkę z cytryny, wymieszać.
  5. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać.
  6. Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  7. Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  8. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :