Składniki :
1 kg twarogu tłustego
7 żółtek
250 ml śmietanki kremówki 30%
200 g masła, w temperaturze pokojowej
200 g cukru pudru
1 laska wanilii
pół szklanki posiekanych migdałów blanszowanych
pół szklanki rodzynek
garść żurawiny
garść zielonych pistacji
garść suszonych moreli
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
30 ml rumu (opcjonalnie)
1 łyżka aromatu pomarańczowego
Przygotowanie :
- Ser biały zmielić trzykrotnie.
- Rodzynki zalać rumem. Morele i pistacje posiekać.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Dodać do nich śmietanę kremówkę. Wymieszać. Przelać masę do garnka, dodać ziarenka wanilii i podgrzewać w kąpieli wodnej. Masa ma wyraźnie zgęstnieć.
- Do misy przełożyć ser biały, miękkie masło i zmiksować do połączenia składników. Do masy dodać żółtka ze śmietaną. Wymieszać. Dodać bakalie.
- Durszlak wyłożyć bawełnianą sciereczką. Przelać do niego masę. Wyrównać. Przykryć ściereczką, obciażyć talerzem. Durszlak wstawić do głębokiego talerza.
- Wstawić do lodówki na całą noc.
- Na przygotowaną paterę wyjać paschę. Usunąć ściereczkę. Udekorować bakaliami.
0 komentarze :