pascha - z zaparzanymi jajkami

By | 07:02 Leave a Comment

Składniki :

1 kg twarogu tłustego
7 żółtek
250 ml śmietanki kremówki 30%
200 g masła, w temperaturze pokojowej
200 g cukru pudru
1 laska wanilii
pół szklanki posiekanych migdałów blanszowanych
pół szklanki rodzynek
garść żurawiny
garść zielonych pistacji
garść suszonych moreli
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
30 ml rumu (opcjonalnie)
1 łyżka aromatu pomarańczowego


Przygotowanie :

  1. Ser biały zmielić trzykrotnie.
  2. Rodzynki zalać rumem. Morele i pistacje posiekać.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Dodać do nich śmietanę kremówkę. Wymieszać. Przelać masę do garnka, dodać ziarenka wanilii i podgrzewać w kąpieli wodnej. Masa ma wyraźnie zgęstnieć.
  4. Do misy przełożyć ser biały, miękkie masło i zmiksować do połączenia składników. Do masy dodać żółtka ze śmietaną. Wymieszać. Dodać bakalie.
  5. Durszlak wyłożyć bawełnianą sciereczką. Przelać do niego masę. Wyrównać. Przykryć ściereczką, obciażyć talerzem. Durszlak wstawić do głębokiego talerza.
  6. Wstawić do lodówki na całą noc.
  7. Na przygotowaną paterę wyjać paschę. Usunąć ściereczkę. Udekorować bakaliami.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :