twaróg na kefirze i kwaśnej śmietanie

By | 15:27 Leave a Comment
Składniki :

1 litr mleka 3,2 ( nie UHT )
400 gram kefiru ( nie jogurtu )
1 kopiasta łyżka gęstej kwaśnej śmietany
3/4 łyżeczki sody

Zagotować mleko w trochę wyższym garnku (soda mocno buzuje) i do wrzącego wlać kefir wymieszany ze śmietaną jednocześnie energicznie mieszając rózgą. Zdjąć z ognia i delikatnie wsypać sodę i lekko przemieszać. Przykryć garnek i pozostawić w spokoju na 20 minut.
 
Na durszlak lub sito położyć mokrą pieluszkę złożoną na pół, wlać zawartość garnka i odcedzić. Zostawić niech ścieka.Zawinięty w pieluszkę twaróg można lekko docisnąć. 
Po godzinie nieuformowany serek przekładamy łyżką do pojemnika zamykanego pokrywką ,wygładzamy łyżką i wstawiamy do lodówki żeby się trochę zestalił.

źródło:  prl-kuchniadanusi.blogspot.com
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :