Składniki :
1 litr mleka 3,2 ( nie UHT )
400 gram kefiru ( nie jogurtu )
1 kopiasta łyżka gęstej kwaśnej śmietany
3/4 łyżeczki sody
Przygotowanie :
- Zagotować mleko w trochę wyższym garnku (soda mocno buzuje) i do wrzącego wlać kefir wymieszany ze śmietaną jednocześnie energicznie mieszając rózgą.
- Zdjąć z ognia i delikatnie wsypać sodę i lekko przemieszać. Przykryć garnek i pozostawić w spokoju na 20 minut.
- Na durszlak lub sito położyć mokrą pieluszkę złożoną na pół, wlać zawartość garnka i odcedzić. Zostawić niech ścieka. Zawinięty w pieluszkę twaróg można lekko docisnąć.
- Serek przekładamy łyżką do pojemnika zamykanego pokrywką ,wygładzamy łyżką i wstawiamy do lodówki żeby się trochę zestalił.
0 komentarze :