szarlotka - krucho-drożdżowa

By | 23:20 Leave a Comment

Ciasto krucho-drożdżowe :

na blach o wymiarach 23x33 cm

450 g mąki pszennej
56g kwaśnej śmietany
25 g świeżych drożdży
4 żółtka
49g cukru trzcinowego
250 g margaryny
szczypta soli


Nadzienie :

2 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
bułka tarta do podsypania


Przygotowanie :

  1. Nadzienie : jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na dużych oczkach tarki i podprażyć na suchej patelni ok. 15 minut do czasu aż zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

  2. Ciasto krucho-drożdżowe : drożdże wymieszać ze śmietaną do całkowitego rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
  3. Mąkę z solą posiekać z zimną margaryną. Dodać utarte żółtka z cukrem i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść ciasto.
  4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich wylepić dno i ok. 1-2 cm brzegu blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość obsypać delikatnie bułką tartą. Przełożyć podprażone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta rozwałkowaną na wielkość formy plus 1-2 cm dodatkowo. Nadmiar ciasta docisnąć do spodu, tak aby połączyło się z dolną częścią ciasta.
  5. Wierzch delikatnie nakłuć widelcem, blachę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  6. Podrośnięte ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180stC przez ok. 45 minut. Studzić na kratce.
  7. Można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.


szarlotka gotowa do lukrowania


zjadamy!

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :